Skoči na vsebino

Skozi leto 2022 se je nabralo toliko utrinkov mojega dela, ki jih nikoli ne objavim, da je adventni čas oz. koledar dobra priložnost za obujanje spominov.

To je mešanica fotografij prej/potem, še nevidenih fotografij, ki ste mi jih poslali lastniki skulptur, zanimivosti o mojem delu in vsakodnevnih prigod. Dnevno so bile objavljene na moji FB strani, tu pa so združene v enem prispevku.

DAN #1 PREJ/POTEM
Prva fotografija je posvečena čisto prvi skulpturi, ki sem jo poskusil narediti leta 2014, ”če bo mogoče ratalo”. Ni bilo slabo za prvič, sem pa od takrat vseeno malo izpopolnil izdelavo.

DAN #2 HITROSTNA KIPARJENJA
Po treh letih ustvarjanja ”za štirimi stenami” sem zbral pogum in se leta 2017 udeležil prvega hitrostnega kiparjenja*. Do sedaj sem sodeloval na 13 tekmovanjih, od tega sem 10x stal na najvišjih stopničkah. Letos sem osvojil naslov državnega prvaka.
Pred prvim in drugim tekmovanjem sem doma za vajo še poskušal, če mi uspe narediti skulpturo v eni uri, kasneje ne več. Se pa vsakič držim načela, da se motivi nikoli ne ponovijo. Na ta način sebi postavim izziv, pa tudi tisti, ki me dlje časa spremljate, ste vedno radovedni, kaj bo nastalo.

*Hitrostno kiparjenje je tekmovanje, kjer morajo kiparji v 60 minutah izdelati skulpturo z motorno žago.

DAN #3 KDO KREIRA OBJAVE
Ta FB stran je nastala leta 2017, ko se je Jernej odločil, da bo svoje izdelke (končno) pokazal tudi širši publiki. Od takrat dalje vse objave piše(m) Anja, njegova žena.
On obožuje svoje delo, je izjemno praktičen in se (skoraj) čisto vsega loti sam. Pri delu si vedno postavi nove izzive, se trudi, da je vsak izdelek boljši in da ste tudi naročniki zadovoljni. Na koncu skulpture fotografira in mi jih pošlje, občasno se na to spomni že med delom. 😉
Ker je v slogi (ter ljubezni) moč (in on res nima obstanka za računalnikom), pa sem urejanje dokumentacije, spletne strani in tudi Facebook strani prevzela jaz. Rada pišem o njegovem delu in pripovedujem o zgodbah, ki stojijo za skulpturami. Sicer so objave pisane v 1. osebi, ampak brez skrbi, on preveri vsako objavo, preden gre v javnost. Tako da ne pišem ničesar, kar vam ne bi povedal tudi sam.

DAN #4 PREJ/POTEM
To je ena prvih zahtevnejših skulptur, ki je bila tudi nekaj časa razstavljena v Volčjem potoku.
Iz neobičajnih oblik hlodov najraje ustvarjam po lastnem navdihu.

DAN #5 NAJLJUBŠI KOMENTAR
Včasih sem kar ganjen nad vašim doživljanjem skulptur. Ne gre le za izdelke, ki so nekje za okras, ampak dejansko “živijo svoje življenje”.
Zgodba o izdelavi spominske skulpture –> preberi TU.

DAN #6 LES
Daleč najbolj primeren za izdelavo skulptur je hrastov les – je najbolj obstojen in izjemno odporen na zunanje vplive. Če je pravilno obdelan in vzdrževan, na prostem zdrži več desetletij.
V Savinjski ga ni ravno na pretek, zato ga odkupujem po celi Sloveniji. Zdravih dreves se nikoli ne seka izključno za namen kiparjenja.
Občasno na željo naročnikov kakšno skulpturo izdelam tudi iz drugih vrst, vendar jih prej opozorim na specifiko posamezne vrste lesa.

DAN #7 SLAB ZAČETEK, DOBER KONEC
Tale levček ima zanimivo zgodbo. Je edina skulptura do sedaj, ki jo je prvotna naročnica zavrnila. Žal je prišlo do nesporazuma v komunikaciji in končni izdelek ni bil ravno to, kar je želela. Zato sem od takrat naprej bolj natančen pri dogovorih glede motivov in vaših želja.
Nekaj mesecev kasneje sem dobil prošnjo za donacijo izdelka za dobrodelno licitacijo. Levčka sem podaril društvu V Pravljici – Fairytale Sanctuary , zlicitirala ga je gospa z Bleda. Dostavil sem ga do tja, z družino smo si naredili lep izlet, kasneje pa sem dobil še zahvalo in tole fotografijo iz novega doma.

DAN #8 YOUTUBE KANAL
Ne oglašujem ga kaj dosti, ampak ja, tudi na Youtubu lahko najdete nekaj posnetkov mojega dela. Tole gugalnico sem delal z velikim veseljem, ker sem imel dokaj proste roke pri idejah. 🤩
O celotnem projektu lahko preberete v prispevku
na blogu.

 

DAN #9 SODELOVANJA Z ZANIMIVIMI LJUDMI
Nekaj skulptur je že šlo v roke medijsko bolj izpostavljenim osebam. Ponosen pa sem tudi na nekatera sodelovanja z društvi, občinami, Mozirskim Gajem, Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko zadrugo Šaleške doline itd.
DAN #10 VTISI ZADOVOLJNIH NOVIH LASTNIKOV
Te fotografije se ne morem nagledati… trenutek ne bi mogel biti bolje ujet. Klop deluje, kot da je zlita z okolico. Perfektno. Komentar pa doda le še piko na i.

DAN #11 DARILA ZA ROJSTNI DAN
Največ skulptur, ki jih izdelam, je namenjenih kot darilo za rojstni dan, predvsem za obletnice. Najmlajša obdarovanka, ki ji je bil namenjen moj izdelek, je imela komaj 1 leto, najstarejši pa kar 90 let (gospod na desni fotografiji)!
DAN #12 PREJ/POTEM
Izdelek, ki je nastal letošnjo pomlad – leseni grad Socerb je zdaj postavljen v Ankaranu.
Prvi grad pa sem izdelal leta 2021. Zanj nisem imel sploh nobene skice! Celo zgodbo lahko preberete TU.

DAN #13 HIŠNI LJUBLJENČKI
Veliko povpraševanj se pojavlja v zvezi z motivi, ki jih pri ustvarjanju nisem ravno pričakoval; po izdelavi vaših kužkov! Kar nekaj sem jih že izdelal in se uril v poznavanju pasemskih značilnosti. 😉
Na tapeti so že bili: višavski terierji, ptičarji, francoski buldogi, border collie-ji, škotski ovčar, jazbečar, kokeršpanjel, …
Prav posebej pa izstopa zgodba mešančka Luckyja. Dostavili smo njegovo leseno skulpturo, pravega pa že čez nekaj ur odpeljali k dežurnemu veterinarju.
Celo zgodbo in njen razplet najdete na blogu.

DAN #14 MOJA NAJLJUBŠA SKULPTURA
Če me danes kdo vpraša, katera je meni najljubša skulptura – je to odgovor. 
Zakaj? Ker je največji (čez 3m!). Ker ima motorko. Rad imam konkretne izzive in ta je bil eden od njih. Članek o izdelavi in kje ga lahko srečate, najdete TU.

DAN #15 DOSTAVA
Kako skulpturo dostaviti do vas, je stvar dogovora. Nekateri pridete sami ponje, druge dostavim jaz. 
Na račun tega sem prevozil veliko lepih krajev po Sloveniji in spoznal res prijetne ljudi. Mimogrede, dostikrat me vprašate, če veliko izdelkov prodam v tujino… Ne boste verjeli, ampak do sedaj je šel samo en konj v Nemčijo. Vsi ostali izdelki so našli dom v Sloveniji.

DAN #16 NAJPOGOSTEJE IZDELANA SKULPTURA
Daleč največkrat se v vaših naročilih pojavi motiv medveda. Od začetka do danes sem jih izdelal že preko 60 v raznoraznih oblikah, pozah in velikostih. Galerijo skulptur najdete TU.

DAN #17 DARILO ZA MOTORISTA
Čeprav je večina skulptur izdelana iz enega kosa, v tem primeru to ni bilo mogoče.
Mrcina je bila izdelana kar iz treh hlodov, saj so želeli Abrahamovcu podariti motiv naravne velikosti. 😎
Ker je bila izdelava (vsaj meni) zanimiva, pa še povabljen sem bil na zabavo, kjer so mu skulpturo podarili, so utrinki združeni v objavo in video na blogu.

DAN #18 NAČRTOVANJE SKULPTURE
Za določene skulpture, kjer je treba doreči več podrobnosti, prej narišem še skico ali dve in vam jih pošljem. Tako lažje uskladimo ideje, želje in tudi cenovni okvir.
Pri tej “šank mizi” je šlo za interno šalo med naročniki in obdarovancem.🐴
“Vrvi” so lesene, cel komplet je izdelan tako, da je dovolj stabilen in varen za uporabo.😁 Je pa tudi izviren okras, a ni?

DAN #19 VTISI ZADOVOLJNIH NOVIH LASTNIKOV
Večina rojstnodnevnih daril je povezanih s tematiko, ki je slavljencu/-ki pri srcu (v tem primeru gorski tek). 
Njegova žena si je zamislila, da izdelam skulpturo po njegovi podobi, ki jo bo postavila pred hišo – obrnjeno v smer Triglava. Gospod se namreč lahko pohvali z izjemnim časom, v katerem priteče na najvišji vrh.

DAN #20 PREJ/POTEM
Tartufar s psom je bil leta 2020 ena prvih skulptur, ki sem jih izdelal kot samostojni podjetnik. Nahaja se pri restavraciji Gold Istra v Dekanih.

DAN #21 NAJBOLJ NENAVADNO MESTO ZA POSTAVITEV SKULPTURE
Ena od skulptur je postavljena v spomin – na kraju zadnjega počitka. S skulpturo jelena so se domači poklonili spominu očeta. O tem neobičajnem spomeniku so pisali tudi v Slovenskih novicah. Zakaj ravno jelen, preberite na blogu.
DAN #22 UNIKATNE LESENE KLOPI
Lesena klop je odlična 𝗶𝗱𝗲𝗷𝗮 𝘇𝗮 𝗱𝗮𝗿𝗶𝗹𝗼 – ker je unikatna, posebna in vsakdanje uporabna!Poleg tega se lahko precej prilagajam vašim željam:
– 𝘥𝘰𝘭ž𝘪𝘯𝘢 𝘱𝘰 ž𝘦𝘭𝘫𝘪 (120-300 𝘤𝘮 𝘴𝘬𝘶𝘱𝘯𝘦 𝘥𝘰𝘭ž𝘪𝘯𝘦),
– 𝘻 𝘯𝘢𝘴𝘭𝘰𝘯𝘰𝘮 𝘢𝘭𝘪 𝘣𝘳𝘦𝘻,
– 𝘴 𝘴𝘬𝘶𝘭𝘱𝘵𝘶𝘳𝘰 𝘯𝘢 𝘦𝘯𝘪 𝘢𝘭𝘪 𝘯𝘢 𝘰𝘣𝘦𝘩 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘯𝘦𝘩,
– 𝘮𝘰𝘵𝘪𝘷𝘪 𝘴𝘬𝘶𝘭𝘱𝘵𝘶𝘳 𝘴𝘬𝘰𝘳𝘢𝘫 𝘯𝘦𝘰𝘮𝘦𝘫𝘦𝘯𝘪 (𝘭𝘢𝘩𝘬𝘰 𝘪𝘻𝘣𝘦𝘳𝘦𝘵𝘦 𝘬𝘢𝘵𝘦𝘳𝘦𝘨𝘢 𝘰𝘥 𝘰𝘣𝘴𝘵𝘰𝘫𝘦č𝘪𝘩 𝘮𝘰𝘵𝘪𝘷𝘰𝘷, 𝘴𝘪 𝘻𝘢𝘮𝘪𝘴𝘭𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘷𝘰𝘫𝘰 𝘬𝘰𝘮𝘣𝘪𝘯𝘢𝘤𝘪𝘫𝘰, 𝘯𝘢𝘳𝘪š𝘦𝘵𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘤𝘰 𝘢𝘭𝘪 𝘱𝘢 𝘷𝘢𝘮 𝘫𝘰 𝘫𝘢𝘻, …),
– 𝘻 𝘥𝘰𝘥𝘢𝘯𝘪𝘮𝘪 𝘱𝘰𝘴𝘷𝘦𝘵𝘪𝘭𝘪 𝘪𝘯 𝘯𝘢𝘱𝘪𝘴𝘪.
Ker je nebo meja, pa tu in tam naredim tudi kakšno posebno naslonjalo, stol ali kar gugalnico. Izdelke najdete TU.

DAN #23 VTISI ZADOVOLJNIH NOVIH LASTNIKOV
Evo, še en primer, kako uživati (kako šele uživam jaz, ko vidim, da je moj izdelek dosegel pričakovanja stranke). Če kdaj ne boste vedeli, ali je kakšna skulptura moja ali ne; na vsako se podpišem z inicialkama “𝙅𝙑”.

DAN #24 PREJ/POTEM
Adventne objave zaključujem z eno od najnovejših skulptur.
Naročnik mi je poslal fotografijo nadangela Mihaela in napisal, da si ga želi imeti v leseni obliki – narejenega z motorno žago. Rečeno, storjeno.

DAN #25 BOŽIČ
Želimo vam vesele praznike!