Skoči na vsebino
Home » Kiparjenje z motorno žago – kako in zakaj?

Kiparjenje z motorno žago – kako in zakaj?

Kiparjenje z motorno žago je umetnost,
ki zahteva ustvarjalnost, znanje, domišljijo
in…
močne roke!

ZAKAJ KIPARJENJE Z MOTORNO ŽAGO? OD KOD NAVDIH?

Že v otroških letih sem zelo rad risal in ustvarjal. Nekje v času osnovne šole sem spoznal rezbarjenje z dleti – od tod prvo spoznanje, da se iz lesa da tudi marsikaj ustvariti. Leta 2015 sem prvič poskusil ustvariti skulpturo z motorno žago; nastala je glava konja iz debla podrtega macesna, ki je stal pred domačo hišo. Od takrat se je moje navdušenje nad tovrstnim delom šele začelo in traja še danes.

kiparjenje z motorno žago - jernej verbuč

KAJ VSE SE DA IZDELATI IZ LESA Z MOTORNO ŽAGO?

Do sedaj sem izdelal že preko 160 različnih skulptur – različne živali v mnogih oblikah, človeške skulpture, predmete (unikatne klopi, stoli, mize, korita za rože, lesene smuči, motorne žage, svetilke, vozila, …). Vse je odvisno od tega, kaj naročnik želi in kaj je dejansko izvedljivo. Marsikatera ideja se porodi kar sproti, v času dogovora in izdelave.

KOLIKO ČASA PREJ JE POTREBNO NAROČITI IZDELEK?

Zaželeno je vsaj nekaj tednov prej, da imamo dovolj časa za usklajevanje idej, za morebitno dobavo primernih kosov lesa ter seveda za izdelavo, končno zaščito in prevzem oziroma dostavo izdelka.

KAKŠNA JE POT OD IDEJE DO KONČNEGA IZDELKA?

Najpogosteje gre za željo naročnika, ki že ima določeno idejo o tem, kaj želi imeti. Poiščem primeren kos debla, iz katerega lahko ustvarim želeni izdelek. Z naročnikom se dogovoriva, kako bi naj skulptura izgledala – lahko poiščeva fotografije s primeri, narišem skico ali pa mi naročnik dovoli, da kreiram izdelek povsem po svojih idejah. Ko so ideje usklajene, začnem z izdelavo. 95% izdelka je narejenega le z motorno žago.

KATERO ORODJE UPORABLJAM IN KAKŠEN LES IZBEREM?

Uporabljam 4-5 različnih motornih žag, le končna dodelava je narejena z brusilko. Les ožgem s posebno tehniko gorenja. V veliki večini za kiparjenje z motorno žago uporabljam hrastov les, saj je najodpornejši in najdlje zdrži na prostem – več desetletij. Včasih pa za kakšen izdelek, ki bo v notranjih prostorih, izberem tudi druge vrste lesa. Nekatere sadne vrste tvorijo izredno lepe barve in strukture, ko je obdelava končana in les premazan.

Žganje s plinskim gorilnikom
Žganje s plinskim gorilnikom

SO SKULPTURE ZAŠČITENE PRED ZUNANJIMI IN VREMENSKIMI VPLIVI?

Izdelki so vedno premazani z naravnim zaščitnim oljem, kar je še posebej pomembno v primeru, kadar bo skulptura postavljena na prostem. Preden gre k naročniku, jo dvakrat premažem, nato pa je potrebno skulpturo ponovno premazati na 1-2 leti.

JE MOŽNA DOSTAVA?

Dostava skulpture je z doplačilom možna po celi Sloveniji.

KAKŠNA JE CENA IZDELKOV?

Ker gre za unikatne izdelke, se ceno določi za vsako skulpturo posebej. Odvisna je od vaših želja, velikosti skulpture, dodelave podrobnosti, dodatnih napisov, dostave,… Šele ko dorečemo vse podrobnosti, lahko na osnovi tega določim ceno izdelka. 

Darilo, podarjeno iz srca, je v resnici neprecenljivo.

ZDAJ VAS VERJETNO ZANIMA ŠE KAJ O MENI…

Sem Jernej Verbuč in prihajam iz Šmihela nad Mozirjem, od leta 2018 pa živim z družino v Šmartnem v Rožni dolini. Tik ob gozdu, se razume. 🙂

KAJ MI IZDELOVANJE UNIKATNIH IZDELKOV POMENI?

Daje mi možnost, da lahko izrazim svojo domišljijo. Zelo rad imam naravo, živali in nasploh vse, kar je povezano z gozdnim življenjem. Na splošno najraje izdelujem gozdne živali, sicer pa se čim bolj poskušam prilagoditi željam naročnikov. To, da lahko porabim les, ki je mišljen, da se ”scepi v drva”, za nek unikaten izdelek, ki bo nekomu nekaj pomenil, je že samo po sebi fascinantno. Vsakič, ko vidim kak debel hrastov hlod, ko nekje leži, si lahko kar predstavljam, kaj bi se iz njega dalo ustvariti. Les je lep, naravni material. Nikoli ne veš, še med samim delom ne, kako se bo les obnašal in ali bo šlo vse po načrtih. Narave ne gre podcenjevati. In ravno v tem je čar.

Včasih tudi odložim motorno žago in objavim kakšno zanimivost na Facebooku. 🙂