Skoči na vsebino
Home » Blog zapisi iz sveta motornih žag » ”Kaj je lepšega kot to, da je tvoj hobi lahko tudi tvoja služba?”

”Kaj je lepšega kot to, da je tvoj hobi lahko tudi tvoja služba?”

kiparjenje z motorno žaog

V septembru sem za Savinjske novice povedal, kako me je sploh zaneslo v umetniške vode, kako je prišlo do prvih naročil… Vabljeni k branju!

JERNEJ VERBUČ KIPARI Z MOTORNO ŽAGO

28-letni Jernej Verbuč prihaja iz Šmihela nad Mozirjem, zdaj pa že dve leti z družino, partnerko Anjo in dveletnim sinom Nejcem, živi v Šmartnem v Rožni dolini. Po izobrazbi mehanik kmetijskih delovnih strojev že šest let v rokah spretno vihti posebne motorne žage, s pomočjo katerih skupaj s svojim talentom in predanostjo lesenim hlodom vdahne povsem novo podobo.

ZA ZAČETEK KONJSKA GLAVA

Verbuč je dejal, da je leta 2015 v Savinjskih novicah zasledil, da bo v Solčavi potekala predstavitev hitrostnega kiparjenja z motorno žago. Skupaj z Anjo, ki je njegova velika podpornica in motivatorka, sta si šla tekmovanje ogledat. Popolnoma ga je prevzelo, kaj se da ustvariti iz lesenega hloda. Doma vnema ni pojenjala in je iz debla macesna z očetovo motorno žago poskusil ustvariti konjsko glavo. ˝Danes je pogled na moj prvi poskus kiparjenja z motorno žago precej smešen, a za prvič tudi ni bilo tako slabo,˝ je povedal o svojih začetkih.

POTREBNA JE DOBRA PRIPRAVA

Kmalu za tem si je kupil prvo profesionalno motorno žago, s katero je lažje oblikoval detajle: ˝Kiparil sem doma po službi, veliko sem treniral in se mnogokrat zmotil.˝ Potrebno se je dobro pripraviti in vizualizirati, kako bo izdelava skulpture potekala.

HRASTOV LES NAJODPORNEJŠI

Verbuč uporablja tri različne motorne žage, končna dodelava izdelka je narejena z brusilko, les na koncu ožge še s plinskim gorilnikom. Večinoma uporablja hrastov les, saj je najodpornejši in najdlje zdrži na prostem, tudi več desetletij. Včasih za kakšen izdelek, namenjen notranjim prostorom, izbere tudi druge vrste lesa. Nekatere sadne vrste tvorijo izredno lepe barve in strukture, ko je obdelava končana in les impregniran. Za zaščito uporablja naravno olje, s katerim večkrat premaže skulpturo, preden gre k naročniku.

UPORABNA VREDNOST ALI OKRAS

Unikatni izdelki izpod Jernejevih mojstrskih rok imajo uporabno vrednost; klopi, stoli s skulpturami, mize, korita za rože, stojalo za plakate (medved, ki drži plakat v šapi), ali pa so namenjeni okrasu nekega prostora. Velikokrat imajo za naročnika ali obdarovanca tudi sentimentalno vrednost.

˝Eden bolj zanimivih projektov je obnovljeni kovačnici, kjer je lastnik namesto trama na sredino prostora postavil razvejan kos debla, iz katerega je želel, da ustvarim ženski akt, obrnjen na glavo.˝

HLODU VDAHNE NOVO ŽIVLJENJE

Njemu najljubši izdelki so tisti, ki jih lahko oblikuje po lastni domišljiji, ko ima pred sabo razvejan, grčav, za veliko večino ljudi neuporaben štor, ki bi ga sicer scepili v drva. On ta kos lesa oplemeniti, mu da dodano vrednost in iz njega ustvari čudovito skulpturo.

S POJAVLJANJEM NA DOGODKIH SO SE PRIČELA NAROČILA

Ko je začel kipariti, je sprva to počel le za svoje veselje. Ustvarjal je že dve leti, a ni zbral dovolj poguma, da bi se udeležil kakšnega tekmovanja. Anja ga je ves čas spodbujala, naj svoje izdelke predstavi širši javnosti. Za začetek se je včlanil v Društvo kiparjev z motorno žago.

Leta 2017 je zbral dovolj poguma in se prijavil na državno hitrostno kiparjenje z motorno žago v Stični. S skulpturo veverice je osvojil 3. mesto. Dosežek mu je dal predvsem veliko motivacije in samozavesti. Ko se je bolj pojavljal na prireditvah , so začela prihajati tudi naročila. Takrat se je odločil, da odpre dopolnilno dejavnost in poleg svoje službe s svojim hobijem še nekaj zasluži: ˝Naročniki so povsem naključni ljudje, ki v živo ali na spletu zasledijo kakšno od mojih skulptur in si želijo tudi sami imeti unikaten izdelek ali pa ga ob posebnih priložnostih podarijo svojim bližnjim.˝

SLUŽBA IN HOBI HKRATI

V času epidemije je veliko razmišljal, kako naprej. Vedel je, da se na dolgi rok poleg službe in družine kiparjenju ne bo mogel dovolj posvetiti. Pustil je službo in odprl svoje podjetje, saj verjame, da je v življenju potrebno dati prednost temu, kar te veseli: ˝Kaj je lepšega kot to, da je tvoj hobi lahko tudi tvoja služba?˝

Včasih ima več navdiha in kakšno skulpturo dokonča v enem tednu, včasih traja tudi dlje. K temu je potrebno dodati še dogovarjanje s strankami, načrtovanje in iskanje primernega lesa. ¨To, da lahko porabim les, ki je sicer namenjen za drva, za unikaten izdelek, ki bo nekomu nekaj pomenil, je že samo po sebi fascinantno.˝

SEPTEMBRA RAZSTAVLJA V MOZIRSKEM GAJU

Leta 2017 je imel razstavo v Arboretumu Volčji potok, nekaj mesecev kasneje še v domačem kraju v času tradicionalnega Ovčarskega praznika. Ta teden je postavil razstavo svojih izdelkov v Mozirskem gaju. V bodoče se bo lahko več posvečal podobnim projektom, pa tudi načrtov za naprej mu ne manjka.

Tukaj si lahko pogledate, kako je potekala razstava v Mozirskem gaju in prikaz kiparjenja z motorno žago. >