Skoči na vsebino

Kako izdelati maketo gradu , za katerega skice NE obstajajo (in to ugotoviš šele po tem, ko stranki že obljubiš, da boš grad izdelal)? Tokrat je raziskovanje trajalo skoraj toliko časa kot sama izdelava…

 

Nad naseljem Kočno pri Zg. Polskavi ležijo razvaline nekdanjega gradu Gromberg (prvi zapisi o njem segajo v 10-12. stoletje). Gospoda, ki živi pod tem hribom, je vedno zanimal nastanek gradu, zato se je odločil, da želi na nek način poustvariti zgodovino.

Odzval sem se na povabilo k njemu domov, kjer sta nas z ženo izredno prijazno pogostila. (Saj je velika večina naročnikov super, ampak nekateri me še posebej presenetijo!) Takrat sva odšla k razvalinam in na podlagi terena in ostankov preučila in izrisala tloris.

 

Dejansko je vidnih le nekaj metrov jarkov, obrambnih zidov in vogal stavbe z več kot meter debelim zidovom.

Doma sva potem z Anjo ugotovila, da razen neke skice, ki jo je našel gospod, nima Google nobenega slikovnega gradiva.

Hmmm…

Pa se je Anja podala v raziskovanje, v katerih knjigah bi se našle kakšne koristne informacije. Rezervirala je vse možne knjige o gradovih v tistem območju. Nisem ravno knjižni molj, tako da si nisem mislil, da me bodo te debele bukve kdaj dejansko zanimale. Ampak važno, da bo naročnik zadovoljen!

No, pa tudi v knjigah nisva našla NIČESAR, le nekaj stavkov o nekdanjem izgledu gradu! Zadnje upanje je bila Vischerjeva topografija iz leta 1681, a še tam je bila le groba skica SPODNJEGA Gromberga; stavbe, grajene kasneje in nižje v naselju. Tako da razen skice, ki jo je imel gospod in pa natančnega preučevanja zapisov v knjigah in na spletu ni bilo ničesar drugega, tako da sem potem naredil najboljši možen približek.

Šele potem sem se končno lahko lotil ”svojega” dela…

 

Maketa je eden od redkih izdelkov, kjer sem na koncu uporabil tudi dleta. Posebej sem želel poudariti, kateri del stolpa je še viden na vrhu hriba. Okolico pa sem zasnoval po najdenih informacijah, tako da so odstopanja od dejanskega stanja v zgodovini povsem možna. Na koncu sem za senčenje uporabil taktiko, ki je pred tem še nisem uporabljal in mi je uspela.

Nato je izdelek odšel na svoje mesto k (zelo zadovoljnemu) naročniku, tako da če si boste šli kdaj ogledat grad Gromberg, se boste nekaj minut pred prihodom na vrh peljali tudi mimo te makete.

Tu pa si lahko preberete o še enem posebnem projektu ->