Skoči na vsebino
Home » Blog zapisi iz sveta motornih žag » Lesene skulpture – ”baba”, obrnjena na glavo

Lesene skulpture – ”baba”, obrnjena na glavo

  • Verbuc_wp 

Lesene skulpture, ki jih izdelujem, so običajno plod kombinacije raziskovanja idej po spletu in moje domišljije. Zato mi je posebej v izziv, ko ima naročnik že bolj dodelano idejo.

V letu 2017 sem imel razstavo v Šmihelu nad Mozirjem v okviru tradicionalnega ovčarskega praznika. Gospod, ki je prišel na veselico in po naključju naletel na mojo razstavo, je bil navdušen. Ker je ravno v tistem času obnavljal staro kovačnico v Vinski Gori in je želel izpeljati poseben projekt, sva se dogovorila, da pridem na ogled.

V mansardi je namesto enega podpornega stebra vdelal deblo oreha. Oblika ga je spominjala na narobe obrnjeno žensko postavo z razkrečenimi nogami. Domišljija res ne pozna meja.
Seveda pa je deblo vseeno le deblo, zato je želel, da mu to žensko nekdo oblikuje tako, kot si jo je zamislil.

Dogovorila sva se za sodelovanje, nato pa sem se lotil projekta.

Iz razvejanega debla so počasi začele nastajati prve oblike nevsakdanje ženske skulpture.

Ste opazili, da ima ta ženska pod sabo tudi moško glavo? No, saj sem rekel… domišljija nima meja. 🙂
Skratka, po nekaj dneh dela z motorno žago in na koncu še z brusilko je dalo končni rezultat. Posebej do izraza je nenavadna dekoracija prišla, ko je bil dokončan preostali prostor.

Celotna skulptura je precej raznolika. Seveda jo je najbolj zanimivo opazovati v živo, a nekaj detajlov se je dalo ujeti tudi v objektiv.

 

Skulptura je vidna tudi s perspektive stopnišča, na desni fotografiji pa je ”ujeta” ob prihodu v mansardni del.

Primerjava začetne in končne podobe:

V bodoče me čaka nov izziv – ponovno se bom lotil izdelave človeške lesene skulpture, saj v bližini kovačnice stoji še eno posušeno drevo… 🙂

Kako se vam zdi?
Imate tudi vi kakšen kos, ki bi ga lahko izkoristili? Kakšno nenavadno idejo? Z veseljem vam pomagam pri realizaciji. Pošljite povpraševanje. 🙂

Vas zanima, od kje izvira kiparjenje z motorno žago? Preberite več >>>